dinsdag 10 april 2018 / NRC en Pakhuis de Zwijger /

Krant / Online / Event

De Formule

Met NRC-collega Marc Hijink werkte ik een jaar aan de journalistieke productie De Formule. In 15 stukken, verdeeld over vier thema's (vervoer, media, shoppen, fraude), onderzochten we hoe het dagelijks leven wordt gestuurd door algoritmes.

 

Het resultaat: www.nrc.nl/formule. Marc Hijink schreef de stukken, Koen Smeets deed online vormgeving, Midas van Son en Elze van Driel maakten de video en illustraties, ik deed de inhoudelijke begeleiding en redactie van de productie (online & krant).

 

Kamervragen:

Een van de artikelen leidde tot Kamervragen

 

Event:

Naar aanleiding van de productie organiseerden we een avond in Pakhuis de Zwijger. Sjoerd van der Steen van het Pakhuis was betrokken bij de organisatie, ik modereerde de avond.

 

We spraken mensen die algoritmes maken die grote impact hebben op het dagelijks leven: Jesse Luc van Totta Data Lab, dat onder meer software ontwikkelt om gemeenten te helpen bijstandsfraudeurs op te sporen, en Martijn Smidt, bij de ANWB betrokken bij de autoverzekering Veilig Rijden. Erg leuk en nuttig om niet alleen óver de impact van algoritmes te spreken, maar ook direct met de mensen die deze maken. Daarnaast was directeur van het Rathenau Instituut Melanie Peters uitgenodigd om mee te praten over de maatschappelijke gevolgen van algoritmes op ons leven.

 

Terugkijken kan hier