dinsdag 14 oktober 2014 / FastMovingTargets /

Boek / Interview

'In Silicon Valley draait het om het juiste team'

Door Leonieke Daalder

 

Publicatie bij Top Names / FastMovingTargets

 

Freelance journalist Eva de Valk woonde tweeënhalf jaar in Silicon Valey. In die periode was zij intensief betrokken bij de driedelige documentaire die Alexander Klöpping over dat gebied maakte.

 

Reden voor uitgeverij Lebowski om te vragen om alle beschikbare informatie te werwerken tot een boek. ‘Silicon Valey; waar de toekomst wordt gemaakt’ Het houdt het midden tussen een studie naar Silicon Valey, een reisgids en een managementboek vol tips. “Ik wil uitleggen wat Silicon Valey is voor een buitenstaander. Want het is echt een bubbel: iedereen daar spreekt een bepaalde taal, het is super interessant en er komen uitvindingen vandaan die zoveel impact hebben op iedereen. Iedereen maakt de godganse dag gebruik van wat daar vandaan komt. Ik denk dat het belangrijk is dat ook mensen die niet in die bubbel zitten beter begrijpen wat het is en het zo beter op waarde kunnen schatten.”

 

De Valk schreef al langer over tech onderwerpen voor ondermeer NRC, de Groene en Intermediair. Toen haar vriend een baan aan Stanford kreeg om daar onderzoek te gaan doen, heeft ze direct onderzocht wat haar mogelijkheden daar waren. “Tot mijn verbazing bleek er geen enkele Nederlandse journalist te zitten, ze zitten allemaal aan de oostkust. Dus ik dacht: gaan!”

 

Het eerste jaar in San Francisco leek nog een beetje op wonen in Amsterdam, maar de tijd daarna in de suburbs van Palo Alto was wel even wennen. “Daar zitten allemaal 20-ers. Je denk: die willen er wat van maken, maar ze werken de hele tijd. (…) Ze zijn heel erg bezig met iets nieuws beginnen op het gebied van tech en minder met een feestjes bouwen.” En als er dan eens een feestje was dan was zeker 95% van de bezoekers man. “Dat geeft een beetje gekke sfeer.”

 

“Harder concurreren en een duidelijker verhaal hebben”

Gekke sfeer of niet, toch zijn er talloze Nederlandse startups die dromen van een vestiging in Silicon Valey. Naast de witte monocultuur die daar heerst, is het goed om te weten dat er ook andere grote verschillen zijn. Zo is de schaal anders. “Hier heb je een handje vol mensen die met hetzelfde bezig zijn. Daar is iedereen ermee bezig. En dan krijg je vanzelfsprekend veel uitschieters naar boven. Dus je moet harder concurreren en een duidelijker verhaal hebben. Ik denk dat er hier minder druk op staat en dat je langer kunt aftasten.”

 

Een andere groot verschil is de aanwezigheid van geld. “Er zit daar gigantisch veel geld van VC’s die willen investeren, dat is hier veel minder gebruikelijk. Als je snel wilt groeien en geld nodig hebt, dan heb je het hier moeilijker.” Maar daar staat tegenover dat Slicon Valey weer duur is qua huisvesting en de kosten die je kwijt bent aan programmeurs.

 

Eén van de tips die De Valk in haar boek geeft aan iedereen die de oversteek toch maakt is: zorg dat je mensen leert kennen. “Je kunt elke avond naar 10 verschillende meetups. Ga naar degene die je interessant vindt, praat met mensen en voor je het weet heb je een hele stapel visitekaartjes in je handen en gaat het balletje rollen. Dat is eigenlijk heel gemakkelijk.”

 

De cultuur is ook veel informeler dan we in Nederland gewend zijn. “Hier ga je niet zo snel met iemand buiten je vrienden- of kennissenkring koffie drinken of lunchen, daar is dat volstrekt normaal. Het is dan niet zo dat je dan vrienden bent. Het is inhoudelijk, maar wel zakelijk. Dat is een interessante combi die ik hier niet zo heel veel tegenkom.”

 

“Mensen die goed matchen is belangrijker dan een goed idee”

Het boek geeft nog meer tips aan mensen die de sprong wagen. Wees onbescheiden, blijf postief en wees to the point. “Als je daar als Nederlander komt, dan realiseer je pas hoe gewend je bent om je klein te maken, wat in Nederland goed werkt, dat mensen je hier ervoor belonen, maar daar: nee! (…) Mensen in Silicon Valey praten erg snel en met een heel hoge informatie dichtheid, ze hebben weinig tijd: even snel small talk en dan to the point. Elk gesprek is een pitch daar.”

 

 

Een kunst waarin de Amerikaanse jeugd ook al van jongs af aan in wordt getraind. Moeten kinderen in Nederland eens per jaar een spreekbeurt geven, in de scholen in Silicon Valey staat de presentatie wekelijks op de rol.

 

De tip die het boek uiteindelijk niet heeft gehaald, wil De Valk ook nog wel even noemen: “Daar wordt veel meer gekeken naar mensen die goed matchen. Mensen met vaardigheden die elkaar goed aanvullen. Dat is bijna nog belangrijker dan je goeie idee. Paul Graham van incubator Y Combinator vertelde dat hij altijd bereid was te investeren in een goed team, zelfs met een slecht idee.”

 

In zijn visie kan het dan sneller wat worden dan met een slecht team met een goed idee. “Die mensen krijgen ruzie en komen er niet uit, dus daar heb je per definitie niks aan.” De Valk is inmiddels weer terug in Nederland. Het onderzoek van haar vriend is afgelopen. “Maar we willen wel weer terug.”

 

Het boek ‘Silicon Valey; waar de toekomst wordt gemaakt‘ is uit als papieren boek, maar ook als ebook. Daarin veel extra kijk- lees en luistertips.

 

(Een verslag van @daalder)

 

De afleveringen van Top Names zijn via Soundcloud en iTunes als podcast beschikbaar dankzij sponsoring van Merchandise.nl.