maandag 25 februari 2019 / Podium De Stadstaat /

Events / RATE JE ROT

China's social credit system en de platformeconomie

Bij de techtalkshow HashTech van Podium de Stadstaat in TivoliVredenburg mocht ik aanschuiven om met Chinadeskundige Rogier Creemers (Universiteit Leiden) te praten over het Chinese sociale kredietsysteem en de beoordelingsmechanismen achter onze platformeconomie.

 

Het was een superinteressante en leuke avond. Binnenkort komt de podcast beschikbaar, ik zal een link plaatsen.

 

Eventomschrijving:

 

Psst. Huis kopen? Moet je wel genoeg punten hebben voor een hypotheek.

 

Wil je een vliegticket naar New York? Kan, maar we zien in ons systeem dat jij vandaag nog niet genoeg hebt geglimlacht…

 

In de aflevering ‘Nosedive’ van Black Mirror volgen de ongemakkelijke uitwassen van onze likemaatschappij zich in een rap tempo op. Maar in China is dit al werkelijkheid: daar ontwikkelt de Communistische Partij een sociaal kredietsysteem. Chinese burgers krijgen allemaal een score voor hun gedrag. Halen zij te weinig punten, worden ze op een zwarte lijst gezet en verliezen ze steeds meer rechten.

 

Supereng, dat Chinese systeem. Hoe ziet dat er precies uit? En is het stiekem ook niet ons systeem, met onze fixatie op likes en kudos? Hebben wij met Airbnb, Uber en al die andere apps niet allang zo’n kredietsysteem opgebouwd?

 

https://www.tivolivredenburg.nl/agenda/hashtech-4-rate-je-rot-25-02-2019/